Bestsellery
QUINOA CZYLI KOMOSA RYŻOWA 1

„Nie jem niczego, czego nazwy nie potrafię wypowiedzieć. Chyba, że jest to quinoa” - znacie to?

TYTUŁEM WSTĘPU - CO NIECO O QUINOA

„KINŁA” albo po prostu komosa ryżowa, pochodzi z Ameryki Południowej, ziemi starożytnych Inków, dla których komosa, nazywana „matką wszystkich ziaren”, była podstawą wyżywienia.

Nie bez powodu – quinoa to naprawdę wyjątkowa roślina, jej owoce (określane ziarnem) są tak bogate w wartości odżywcze, że ciężko znaleźć pożywienie o podobnych właściwościach.

Komosa jest bogata w potas, fosfor, wapń (o wiele lepiej przyswajalny, niż ten pochodzący z nabiału), żelazo, magnez oraz zawiera witaminę B6, ułatwiającą przyswajanie magnezu. Zawiera również nienasycone kwasy tłuszczowe Omega-3, a także odmładzające antyoksydanty oraz przeciwzapalne i antydepresyjne flawonoidy.

KOMOSA RYŻOWA JAKO DOSKONAŁE ŹRÓDŁO BIAŁKA

Komosa jest przede wszystkim doskonałym źródłem białka (14 gramów białka w 100 gramach owoców) i jest to białko łatwo przyswajalne, a także - uwaga! - pełnowartościowe czyli zawierające wszystkie niezbędne aminokwasy, również egzogenne (czyli te, które występują w mięsie) i to w dobrych proporcjach.

Jednym z białek egzogennych jest lizyna, która odpowiada za odbudowę komórek i przyspiesza regenerację organizmu np. po wysiłku, i właśnie w szczególnie duże ilości lizyny obfituje quinoa.

Quinoa naturalnie nie zawiera glutenu, więc osoby z nietolerancją tego białka mogą jeść ją spokojnie.

DOBRE WĘGLOWODANY I NISKI INDEKS GLIKEMICZNY

Quinoa jest dobrym źródłem węglowodanów (dobra proporcja węglowodanów i białka), a przy tym ma niski indeks glikemiczny (35 IG), jest więc bezpiecznym pożywieniem dla diabetyków oraz świetnym wyborem dla osób na diecie odchudzającej.

Osoby walczące z nadwagą powinny zaprzyjaźnić się z komosą tym bardziej, że zawiera również sporo błonnika, częściowo rozpuszczalnego i tworzącego w żołądku żel, który spowalnia trawienie i na dłużej pozostawia uczucie sytości po posiłku.

JAK PRZYRZĄDZIĆ KOMOSĘ - PRZEPIS/INSPIRACJA

Komosa z warzywami w soku pomidorowym

WARZYWA

  • 2 duże marchewki zetrzeć na dużych oczkach tarki i wrzucić na rozgrzaną suchą patelnię,
  • posypać łyżeczką papryki słodkiej w proszku, wymieszać i zostawić na małym ogniu,
  • pół dużego selera zetrzeć na tarce, dorzucić do marchewki, posypać łyżeczką pieprzu,
  • 2 małe cebulki pokroić w kostkę, dołożyć do warzyw na patelni,
  • 2-3 ząbki czosnku pokroić w plasterki lub wycisnąć do warzyw,
  • dodać następne przyprawy: pół łyżeczki soli morskiej, łyżeczkę ziół prowansalskich,
  • teraz dodać tłuszcz czyli 1 łyżkę  oleju kokosowego,
  • dołożyć jeszcze płaską łyżeczkę kurkumy i zalać wszystko ok. 0,5 litra soku pomidorowego,
  • wymieszać i zostawić bez pokrywki na średnim ogniu.

KOMOSA

  • Przed gotowaniem ziarna dobrze przepłukać, żeby nie były gorzkie,
  • zalać wodą w proporcji 1:2, zagotować,
  • od zagotowania wody zostawić jeszcze na około 10 minut, aż komosa zacznie pękać,
  • zdjąć komosę z ognia, odcedzić nadmiar wody i zostawić jeszcze pod przykryciem, aby napęczniała.
  • od koniec gotowania można dodać troszeczkę soli.

Teraz wystarczy już tylko wyłożyć komosę na talerz a warzywa na komosę, można podawać z pieczarkami lub pikantnymi dodatkami. Smacznego!

W naszym sklepie znajdziecie komosę w wielu wariantach: quinoa biała i czerwona w opakowaniach 250g, 500g i 1 kg, quinoa czarna i 3-kolorowa mieszanka w opakowaniach 250g i 500g, wszystkie oczywiście ekologiczne i doskonałej jakości, od jednego z naszych ulubionych, polskich producentów - Fresano.

Jeżeli chodzi o różnice pomiędzy poszczególnymi kolorami komosy, wartości odżywcze wszystkich są takie same, natomiast smaki - biała jest najbardziej neutralna, dobrze przyjmuje smak dodatków, z którymi jest podawana, komosa czerwona smakuje trochę orzechowo, a czarna nieco przypomina mak, bardzo dobrze sprawdzają się jako baza do sałatek.

Jeśli macie pytania, zapraszamy do zadawania ich w komentarzach, na pewno odpowiemy. Pozdrawiamy serdecznie! sun.sklep.pl

 

Komentarze do wpisu (1)

25 sierpnia 2016

Bardzo fajny pomysł na komosę, bo nigdy nie wiem co z nią zrobić. Ciekawa inspiracja - proszę o więcej! :)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl